Citatul zilei:

Daca nu ai ajuns inca la nici o concluzie e semn ca te scalzi in prea multa confuzie.


Andy Szekely

 

Saptamana trecuta am fost la unul dintre cele mai bune cursuri de automotivare pe care le-am urmat in ultimii cativa ani. Pasiunea, automotivarea, atitudinea pozitiva si obtinerea de rezultate exceptionale au fost principalele directii de discutie in cadrul acestui eveniment.

„Cei 3 Trainori – Automotivarea, forta din spatele reusitei” a fost titlul care i-a reunit ca si speakeri pe cei mai buni trei traineri din Romania in dezvoltare personala si leadership: Adrian Florea si Octavian Pantis – specializati in training corporatist – si Andy Szekely, trainer independent, recunoscut atat in lumea corporatista, cat si in cea a „oamenilor liberi” (antreprenori actuali sau viitori).

 

alt

 

Plecand de la locatia inedita – o sala de cinema – ce a imbinat „utilul” cu „placutul”, experienta traita a fost unica pentru cei peste 150 de participanti, ce au intrat agale in sala, dupa ce s-au inscris, au servit o gustare delicioasa si s-au pregatit moral sa indure o alta conferinta la care i-a trimis compania (majoritatea participantilor fiind bineinteles corporatisti).

 

Primul trainor a fost Octavian Pantis de la TMI, cu prezentarea “Atitudini la serviciu si in viata”… o poveste despre motivarea la locul de munca, prin comparatia cu „baggerii” - acei angajati care umplu pungile cu produsele cumparate, la iesirea din supermarketurile (exemplul a fost dat din SUA).

 

Acestia sunt de doua tipuri:

-simple baggers – cei care muncesc pentru ca trebuie sa munceasca, ce critica incontinuu sau gasesc diverse nemultumiri in munca de zi cu zi si care au grija in primul rand de propria persoana. Nefiind multumiti si fericiti cu ceea ce fac zilnic, sunt numiti astfel deoarece nu au foarte multa grija de clienti si in majoritatea cazurilor folosesc o singura punga pentru majoritatea cumparaturilor

- double baggers – cei care sunt devotati muncii lor, facand-o cu placere, indiferent de importanta postului pe care il detin in cadrul companiei sau al firmei unde lucreaza. Isi gasesc multumirea in lucrurile mici din fiecare zi si sunt numiti astfel deoarece au grija de clientii lor - in majoritatea cazurilor aseaza cumparaturile cu grija, in 2 pungi puse una in alta, pentru ca nu cumva vreuna sa se rupa.

 

Tot Pantis ne-a oferit un metru, din care ne-a pus sa rupem capetele – pana la varsta pe care o avem si in functie de speranta de viata statistica – si ne-a atras atentia asupra modului in care putem sa traim timpul care ne-a mai ramas –alegerea noastra fiind intre simple sau double bagger.

 

Urmatorul invitat, Adrian Florea, managing partner Trend Consult a indemnat publicul sa mediteze asupra alegerilor pe care le are de facut zilnic. In prezentarea cu un stil total diferit, intitulata “Pasiune sau frica? Alegerile care te definesc”, a folosit metafora unei pastile de automotivare, numita Motivex.

A urmat intrebarea spre sala – Daca ati avea o astfel de pastila (albastra – fiind culoarea asociata cu automotivarea) care e ieftina, nu da dependenta, dar are efect doar 24 de ore, o veti lua? Si daca da, pentru cat timp?

 

Continuand metafora metrului oferit de Pantis, Florea a mai rupt o treime din el (timpul din zi pe care il dormim) si ne-am trezit brusc in fata unei bucati foarte scurte de hartie, ce simboliza restul vietii noastre… si primul sentiment a fost de frica…

Insa discursul care a urmat a fost despre cum sa-ti depasesti frica… frica de a face noi alegeri in viata, zi de zi, frica de necunoscut, de a reusi sau de a renunta la ce-ti doresti, pentru a-ti urmezi drumul chiar daca societatea iti spune ca nu vei reusi, intr-un mod sau altul.

 

Daca la cinci ani incepem sa avem primele convingeri negative, la 35-40 de ani acestea sunt atat de adanci inradacinate in noi, incat se transforma in autolimitari. Insa baza depasirii acestor convingeri negative este stima de sine, care poate fi dezvoltata la orice varsta si fara limite.

alt

 

Ultimul invitat si cred ca cel mai bun speaker dintre cei trei a fost Andy Szekely, managing director AS Training & Coaching, ce a facut trecerea de la teorie la practica si ne-a dezvaluit “Ingredientul secret al automotivarii”.

Se pare ca liderii au o modalitate diferita de a proceda fata de cei lalti oameni. Ei isi fac obiceiuri din mici comportamente, aplicate consecvent, ce dau 'socul' necesar pentru a scoate o persoana dintr-o stare de demotivare sau de plafonare mentala. Mai mult, un lucru comun intalnit la mai toti marii performeri este ca obtin performanta intr-un domeniu care coincide cu pasiunea lor.

Exista si o ecuatie a automotivarii: 

    AV      +         CP         +          ?           =         AM

 atentia        convingeri      ingredientul

la viitor   +    pozitive     +      magic        =   automotivare

 

Continuand metafora metrului – din care mai aveam majoritatea dintre noi doar 25-30 de cm, am primit intrebarea – Cum putem face pentru a creste durata timpului… cum putem face pentru a TRAI mai bine si mai mult?

In primul rand, ar trebui sa ne depasim convingerile negative cu alte convingeri noi, pozitive. Acestea insa, impuse de cele mai multe ori cu forta la inceput, vor deveni acel motor care te poate impinge sa faci lucruri ce nu credeai ca poti sa faci si sa ajungi in locuri in care doar visai ca poti ajunge.

 

A urmat un exemplu din filmul „The Edge” cu Anthony Hopkins si Michael Baldwin (pe care l-am si vazut dupa aceasta zi si este un film excelent despr auto-motivare si forta umana), in care cei doi actori erau urmariti de un urs ucigas, ce le elimina colegii unul cate unul.

Primul dintre cei doi, il convinge pe celalalt ca ar putea omori ursul, repetandu-si cu convingere „Am sa omor ursul”… strigand tot mai tare si automotivandu-se, cei doi reusesc sa-si depaseasca frica si sa omoare ursul… exemplul fiind foarte bine redat de Andy, care strigand din ce in ce mai tare “Am sa omor ursul!”, a reusit sa ne convinga ca putem face lucruri pe care nu credem initial ca le putem face.

 

Tot ceea ce trebuie, este  un ingredientul magic fundamental ce face legatura dintre minte si trup. Iar Andy a reusit sa ne demonstreze asta pe viu, in sala, ridicandu-ne pe toti in picioare si ajutandu-ne sa ne gasim propriul nivel de constientizare al convingerilor noastre negative. Si tot ceea ce ne trebuie este simplu – sa regasim ingredientul magic: atentia.

Daca nu esti atent la tine si la cei din jurul tau, la motivele tale interne si externe, iti va fi foarte greu sa-ti gasesti automotivarea.

 

Ulterior celor 3 excelente discursuri, a urmat o sesiune interactiva, moderata de un alt trainer experimentat – Petrus Stuparu, sesiune extrem de hazoasa si interativa ce a fost presarata cu exemple autentice din viata personala a celor trei trainori.

 

Ingredientul magic al acestui eveniment (unic pana acum in Romania) au fost cei trei traineri – trainori – cu stiluri sunt extrem de diferite, insa cu o capacitate fantastica de a electriza publicul. Acesta este si motivul pentru care am afirmat ca probabil sunt cei mai buni in domeniu, daca nu exceptionali.

 

Am plecat de la eveniment, murmurand ca toti ceilalti participanti – „ Am sa omor ursul” si am sa traiesc cum imi doresc… si mi-as dori sa avem mai multe evenimente de acest gen in Romania pentru ca doar cu informatii de calitate putem sa ne dezvoltam si sa evoluam mai departe!

In incheiere va doresc si voua sa gasiti calea de a „omori ursul” si de a ajunge acolo unde va doriti sa fiti cu adevarat.

 

Roxana  

 

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează